Su Deposu Neden Kirlenir, Nasıl Temizlenir
İçtiğimiz su kalitesine hepimiz dikkat ederiz. Markalar hakkında bilgi toplar, sağlıklı olduğuna inandığımız suyu satın alırız.
Peki kullandığınız su için aynı şeyi söyleyebilir misiniz? Konutunuzun musluklarından akan su nereden geliyor? Su kesintileri olduğu dönemde binanızda su akıyorsa deponuzdaki suyu kullanıyorsunuz. Su, depoda kaç gün bekledi, depo temiz mi, depolanan su içinde üreme var mı? Örneğin su 3 ay kesilmediyse beklemiş suyu haberiniz olmadan kullanırsınız. Çünkü hidrofor su kesildiği anda otomatik devreye girer.
25730 sayılı yönetmeliğe göre kullanım suyu içme suyu niteliklerinde olmalıdır. İçilmediği gerekçesiyle niteliğinden emin olunmayan su kullanılmamalıdır. Mikroplar içmek kadar, dokunup, koklamakla da bulaşır.
Belirlenmiş kriterlerde binalara gelen şebeke suyu temiz ortamlarda depolanmalıdır. Sağlık Bakanlığı yönetmeliği, su deposu temizliği teknik şartnamesine uygun olarak konaklama birimlerinde su depolarının yılda iki kez temizlenmesi yönündedir. Buna rağmen bina yönetimlerinin her yıl değişmesi, günlük yaşamın yoğunluğu, içmiyoruz düşüncesi depoların düzenli temizlenmesinin önündeki engellerden bazılarıdır.
Su deposu temizliği, enfekte olmuş suyun getirdiği sağlık sorunlarıyla uğraşmaktan çok daha etkin, kolay ve ekonomik bir yöntemdir.
Kullanım suyu kalitesi çocukları yanıltmaz!
Su depoları,su şebekeden taşınırken,binanızda olumsuz şartlardan,dezenfeksiyon yan ürünlerinden, depo içi kaplamalardan,su içindeki demir, mangan, kireç gibi kimyasalardan zamanla kirlenir. 6 ay su deposunun kirlenmesi için oldukça yeterli bir zamandır. Şebeke borularından depomuza gelen su içinde bulunan mineraller zamanla depo yüzeylerine tutunur. Jölemsi bir tabaka oluşur. Bakteri üremesi için uygun jölemsi tabakayı, elinizle hissetmeniz, depodaki suyun değdiği iç yüzeyi pamuk vb bez ile silerek görmeniz mümkündür. Şebeke suyu yerine kuyu suyu kullanılıyorsa bu kirlenme çok daha hızlı olacaktır.
Temizlik esnasında uygun kuvvette su jeti kullanılmalıdır. Mangan ,demir ,yosun ,kireç gibi kimyasal kir tabakalarını çözen su deposu temizliği için üretilmiş ürünlerin kullanılması sağlıklı sonuç verir. Ancak kanalizyano deşarja uygun mu ürün MSDS okunmalıdır. Aksi takdirde ambalajlanarak bertaraf tesisine götürülmelidir. Ekip ve ekipmanın hijyeni,tek kullanımlık tulum giyilmesi maske bone çizme temizliği önemlidir. İş bitiminde depo kullanıcılarına doğru kullanım kılavuzu,gelecek dezenfekte tarihi,tesisat,deponun genel durumu,hakkında yazılı bilgi verilmelidir.
Kurumsal su deposu temizlik videosu için tıklayınız. https://www.martisudeposu.com/videolarimiz.php